Swąd spalenizny w kabinie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • braszku
    Classic
    • 2010
    • 11

PiotrScout, śliczna furaka, moje marzenie mieć następne autko 4x4
  • adym
    Ambiente
    • 2008
    • 179

Witam,
    od dwoch dni przy rozruchu silnika z wentylacji wydobywa sie przez chwile nieprzyjemny zapach, jak z wędzarni. Wczoraj bylem w ASO sprawdzili polaczenia wydechu, egr-a ale nic podjerzanego nie zauwazyli. Dzis wracając z pracy do domu przy odpalaniu zimnego silnika znowu poczulem ten swąd. Czy jest cos ostatnio z ciśnieniem w atmosferze, ze spaliny dostaja sie na podszybie jakims trafem z zewnatrz czy moze jest cos czego nie sprawdzili w ASO. Slyszał ktoś o podobnym przypadku?

Czy jest w układzie wentylacji i ogrzewania jakas dodatkowa nagrzewnica elektryczna?

Komentarz

• karlito1982
      Rider
      • 2009
      • 720
      • Octavia III combi (5E5)
      • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja podejrzewam że masz urwaną tą siatke na wydechu za kolektorem i spaliny sie dostaja do wnętrza stąd ten zapach spalenizny...ale jak ci sprawdzali połaczenia wydechu to raczej nie to

bo w czasie jazdy tego nie czuć tylko jak stoisz czy odpalasz???
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• adym
        Ambiente
        • 2008
        • 179

Zamieszczone przez karlito1982
        bo w czasie jazdy tego nie czuć tylko jak stoisz czy odpalasz???
        czuć po odpaleniu chwile, potem tak jakby układ wentylacji przedmuchuje to i jest ok. Zaraz bede jechal na zakupy i sprawdze jeszcze raz czy to wystepuje.
        Myslem, ze to raczej nie sa spaliny tylko taki swąd jak z wędzarni jakiejs.

Komentarz

• karlito1982
          Rider
          • 2009
          • 720
          • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

to sie może wydac głupie ale np u mojego znajomego pod tym plastikiem na silniku co jest usmażył sie kot i tak mu smierdziało i nie wiedzial co i dopiero jak go odkrecil wyszlo co tak smierdzi pieczonym....
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25050

Komentarz

• adym
            Ambiente
            • 2008
            • 179

Zamieszczone przez karlito1982
            to sie może wydac głupie ale np u mojego znajomego pod tym plastikiem na silniku co jest usmażył sie kot i tak mu smierdziało i nie wiedzial co i dopiero jak go odkrecil wyszlo co tak smierdzi pieczonym....
            niezle :shock:

ja juz sam nie wiem, teraz np. nic nie poczułem, może jednak coś z ciśnieniem było w powietrzu, dziwne :?: :roll:

Komentarz

• adamscool
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2008
              • 206

od wczoraj mam to samo, juz na klimie jechał ale dzisiaj znowu to samo to znaczy zawsze jak odpale to na pare skeund czuc taki zapach wedzarni moze jakis lód tam byłl i teraz stopniał
              ??
              Ta Skodzinka twarda była!!!

1,9 TDI 136 z ECUSOFTa

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Też mam to samo, nie zawsze - po tych silnych mrozach to sie zaczelo, jak temp poszla w gore - z szukajki wyszlo mi ze prawdopodobnie w dupe dostaly wentylatory nawiewu stad ten smrod. Nie piszczy wam nic jak dacie nawiew na maks?
                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• wojciech_
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 164

Zamieszczone przez rkb
                  z szukajki wyszlo mi ze prawdopodobnie w dupe dostaly wentylatory nawiewu stad ten smrod. Nie piszczy wam nic jak dacie nawiew na maks?
                  moglbys prosze to rozwinac rkb ?? Czy chodzi o to, ze nadpalil sie silnik dmuchawy? Tez obecnie po uruchomieniu mam to samo, ale nic mi nie piszczy w dmuchawie przy nawiewie ustawionym na maks.

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

z tego co tu widze to wszystkim smierdzi jak zeszly ponad 20 stopniowe mrozy, cos przymarzlo i jak odmarzlo smierdzi moje podejrzenie padlo na wiatrak po przeczytaniu tego wątku:

moze byc tak ze na polsprzegle sie ze sniegu wyjezdzalo i sprzeglo sie przyjaralo

u mnie po jakis 5 min tego zapachu nie ma, ale jak dluzej postoi to znowu po uruchomieniu silnika i nawiewu dmuchnie ta spalenizna, co ciekawe w Escorcie tez to sie zdarzylo ale tylko raz, tez w tym samym czasie jak juz bylo "tylko 0 stopni" takze nie panikuje, moze to kwestia wentylatorow chlodnicy, na zew. przy grilu jak idzie z nawiewu jestem pewien 100% ze tez poczujecie ...

Komentarz

• Viniu
                      Rider
                      • 2008
                      • 517

U mnie śmierdziało niezależnie od pory roku. Do czasu kiedy pojechałem zamontować klimę, gdzie przy okazji wymieniono mi filtr kabinowy. Pytałem fachmanów i potwierdzili, że ppo wymianie filtra kabinowego powinno ustąpić.. i ustąpiło Teraz nic mi nie śmierdzi
                      Pozdrawiam

Komentarz

• wojciech_
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 164

dzieki rkb za linka

Viniu, ja wymienialem filtr 2 tyg temu i mimo to "problem" nie ustapil. Fakt ze to prosty filtron, ale mimo wszystko nie powinno byc czuc tego swadu. Przed mrozami na starym filtrze to sie nie zdarzalo. No ale chyba trzeba przejsc z tym do porzadku dziennego

Komentarz

• ferdek
                          Classic
                          • 2010
                          • 23

Chyba rzeczywiście niskie temperatury mają coś wspólnego z tym swądem. U mnie też od paru dni czuć po rozruchu dziwny zapach. Z początku myślałem, że mi się wydaje ale po tych postach widzę, że raczej nie.

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Faktycznie jesli nie ustapi to wymiana filtra weglowego zalatwi sprawe

Komentarz

• adym
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 179

U mnie póki co objaw zniknął. Już w piątek wieczorem nic nie czułem, przez weekend zrobilem prawie 300km i jest ok.

[ Dodano: Nie 31 Sty, 10 22:30 ]
                              rkb, dzieki za linka.
                              Ja filtry wymienialem na jesien, moze rzeczywiscie to cos z nagrzewnicą, piszcie jak bedziecie cos wiecej wiedziec.

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie tez jak reka odjol, ale dzis podczas odsniezania znowu sniegu troche zeszlo w kanaliki odplywowe wiec zobaczymy

Komentarz

• jefry
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 411

mam to samo przegoniłem dwa razy po 100 km po wawie i przeszło swądu nie ma. Sądze że mrozy dały sie we znaki i filtry jak lekko sie ociepliło ( o ile spadek temp. do 0 - ( - 5 ) można nazwać ogrzaniem ). Prawdopodobnie wszystko co zalegało i przymarzło w klimie ruszyło sie. Obserwuj czy problem występuje albo przegoń i sprawdź. U mnie pomogło.
                                  Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Dziś wyjaśniłem co w trawie piszczy, przy okazji sie strachu najadłem
                                    A więc wracam sobie z zakupów, parkuje, znowu troche posmierdziało ale olałem sprawe. Po zatrzymaniu widze ze dymi sie z pod maski (ciemno zapalone światła to dobrze widać) troche sie wystraszyłem, otwieram mache, patrze a tam miedzy chłodnicą a zderzakiem na dnie sniegu warstwa (wpada przez kraty w grillu) i sobie paruje, jak to zaciaga w nawiew to czuc jakby spalone, poczekalem chwile az odparuje do sucha i po problemie :lol:

oto przyczyna swądu w kabinie

Komentarz

• Symbiotyk
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 12

Ja czuję od trzech dni w chwili rozruchu oraz gdy stoję np. na światłach smrodek, ale jakby palącej się instalacji elektrycznej! Kurcze co to jest?

Komentarz

• robb
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 2

mam to samo po wiekszych postojach i wlaczeniu ogrzewania czuc spalenizne przez chwile nie zawsze ale czuc jest to pierwsza zima tego samochodu jesli ktos znalazl przyczyne to prosze o podpowiedz dzieki

Komentarz

• pablokinah
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 574

jezdziłem z kumplem vw golfem IV i taki był swąd aż wkoncu nie odpalił i się okazało że się przekaznik prądu się spalił po wymianie nic nie śmierdzi to może być to
                                          jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• terre
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 128

Witam. Mam ten sam problem. Ze względu na to że pracuje w branży budowlanej jeżdżę po budowach itp, itd wymieniam filtr kabinowy 4 razy w roku. I tak w lecie jest ok. Natomiast zimą już nie. Właśnie przy odpalaniu auta jest taki zapach spalenizny a w trakcie jazdy jest taki zapach stęchlizny. Mam klimę dwustrefową i podejrzewam że problem tkwi w tym iż klima może być zagrzybiona jak puszczamy ciepło to zapach się nasila i do tego jeszcze wilgoć w aucie przez śnieg co wnosimy za butami i potem nam to wszystko w aucie paruje. Na wiosnę znów wymienię filtr kabinowy i odgrzybię oraz dobiję klimę.

Komentarz

• luki267
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 12
                                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Witam
                                              Odgrzebie trochę temat czy już ktoś sobie poradził z tym zapachem w kabinie „palonej instalacji” po rozruchu?
                                              Ja nie mogę namierzyć skąd to się wydobywa , trochę mnie to irytuje i niepokoi.

Komentarz

• pablokinah
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 574

Pierwsze bym zobaczył przekazńiki prądowy i świec żarowych nie wiem jak jest w O2 ale u mnie w O1 są pod maską i da się je rozebrać
                                                jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• luki267
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 12
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Te pod maską sprawdzałem nic nie ma niepokojącego to ewidentnie gdzieś w kabinie. Nie wiem jak się dobrać do tych przekaźników w kabinie.

Komentarz

Pracuję...